Matfoto åt Burträsk Saluhall

Matfoto åt Burträsk Saluhall
2018-09-26 Hans Skalin

Burträsk Saluhall är ett kooperativ mellan bönder och mathantverkare i Burträskområdet. Själva butiken drivs med minimal kostnad av medlemmarna själva. Sortimentet är inte stort i jämförelse med ens den minsta ICA-affären. Men alla artiklarna håller en fantastisk kvalité.

Som kund får man tillgång till exempelvis kött, korv, tunnbröd med mera, som är gjort på gammalt traditionellt vis. Ändå är priset förhållandevis lågt. Det blir möjligt genom minimala transporter och att det finns inga mellanhänder. Kunderna köper ju direkt av bonden.

Därför ville jag lyfta fram medlemmarna och produkterna, snarare än butiken.

En av utmaningarna var produktfoto.

En grundregel när det gäller produktfoto är att visa produkterna i användning. Det gäller dock inte mat. Att se en köttbit stoppas i munnen gör varken maten eller modellen rättvisa. När det handlar om råvaror ville jag dock närma mig ett annat sätt att visa produkten i användning, nämligen tillagning. Fram med grillen. Lite brynt yta på köttet gör det bara aptitligare.

För att göra bilderna lite mer estetiska försöker man alltid addera lite saker för färg. Här kan man använda lite attiraljer som spansk peppar, vitlök eller persilja. Hantverksmässigt producerade knivar kan också göra bilderna lite mer spännande, även om man måste se till att produkten dominerar bilderna.

Jag har också försökt att fånga närheten till den Västerbottniska naturen, som ju är en röd tråd i Burträsk Saluhalls verksamhet. Därför är bilderna tagna utomhus i solljus, om det varit möjligt. För att lätta upp skuggor har blixt eller reflexskärm använts.

Själva fotograferandet har tagit lite tid, eftersom jag velat äta produkterna också.

I matfotosammanhang är det vanligt att man tar till olika knep för att få lite verkstad i fotoprocessen, i synnerhet om det är mycket som ska fotograferas. Till exempel kan man snabbt kyla maten och spraylacka den. Då får råvarorna en fin lyster. Men det är ett hemskt slöseri med god mat. Då är det bättre att stressa lite. jag har i regel tagit bilder på maten i förpackningen, utan förpackning samt under och efter anrättningen.

I ett fall fotograferade jag även mat i gårdsbutiken, där miljön bestod av gammalt grånat trä och en antik våg i bakgrunden. Bara naturligt ljus, inga blixtar. Fördelen med det var att kunden ganska enkelt själv kan producera liknande bilder i framtiden.

Slutligen vill jag tillägga att jag varmt rekommenderar Burträsk Saluhalls produkter. Burträskborna har en förmån, att enkelt kunna köpa mat av sina lokala bönder och mathantverkare.

 

[/spb_text_block]