360 graders foto och video

360 graders foto och video
2018-11-14 Hans Skalin

Med anledning av att jag fått en kund som vill ha virtuella visningar av sina produkter har jag undersökt hur det går till med 360 graders foto och video.

Det finns i princip två metoder.

  1. Använd en vanlig systemkamera med vidvinkelobjektiv och ett speciellt stativ, så kallat pano-stativ.
  2. använd en ny kamera för att ta 360-gradersbilder direkt.

I alternativ ett blir nästan alltid kvaliteten bättre. Men det är krångligt och tar mycket tid. Med hjälp av stativet tar  man bilder runt om samt en bild uppåt och en bild neråt. Sedan stichar man ihop bilderna till en 360-graders bild i Photoshop eller en speciell open source programvara som heter Hugin.

Denna metod innebär att man kan använda HDR. Man måste nämligen ha samma inställningar för exponering för alla bilderna, annars blir det helt fel. Men genom att ta tre bilder för varje bild kan man skapa en HDR-bild, som ger rätt exponering för högdagrar, normal och skuggor. Man kan dessutom använda sig av belysning eller blixtar, som man så klart måste flytta för varje bildvinkel.

Det kan även bli problem att ta bilder i trånga utrymmen.

Alternativ två innebär att man köper en kamera som har två extrema vidvinklar som samtidigt tar en bild i två riktningar. Normalt har dessa kameror gett extremt konstiga bilder med böjda linjer, men nu finns en kamera som heter GoPro Fusion, som tar fantastiskt bra bilder med raka linjer. Det beror på att tillverkaren stoppat in programvara i kameran som rätar ut linjerna med ett mycket fint resultat som följd.

GoPro fusion kostar endast 7 000 kr, är vattentät ner till 5 meter och man kan dessutom filma 5K i 360 grader. 5K låter mycket, men eftersom det är 360 grader motsvarar det 1920 pixlar med en vanlig kamera. När man redigerar video bestämmer man vad som ska visas i videofönstret. Men den som tittar kan när som helst ta tag i bilden och till exempel titta åt sidan eller rakt bakåt istället.

För att visa 360-graders foto och video på din webbsajt behöver du ett speciellt stöd för det. För exempelvis WordPress finns flera gratis tillägg. Youtube och Facebook stöder 360 graders foto och vide, så du kan alltid använda det för att visa dina alster och med kameran följer det med en viewer som gör att du kan visa foton och video på din dator.

Höjden på kameran behöver vara rätt – ungefär naturlig ögonhöjd. Och naturligtvis måste man redigera bort stativet som kameran står på. det görs i Photoshop.
Ljuset är också viktigt. Det går inte att använda blixtar eller ljussätta. Möjligtvis kan det göras om man tar två bilder och byter plats på belysningen och sedan stitchar ihop bilderna manuellt i efterhand. Men då går man miste om kameras fina funktion för att korrigera för linsernas vida vinkel. Linjerna kan bli böjda.

Här har bilderna stitchats och korrigerats av kameran och sedan redigerats i Photoshop för att minska brus, ge lite HDR-toning och ta bort stativet som kameran står på.

Här ett exempel från Youtube på hur häftigt 360-graders video kan bli. (glöm inte att vrida och titta uppåt, neråt, åt sidan osv).

Det här är dock inte bara ballt. Det kan fungera för instruktioner och över allt där man kan tänka att det är en fördel för den som tittar att kunna vrida och se åt sidan eller åt andra håll.