Home > Foto & video > Blanda video och foto på hemsidan

Blanda video och foto på hemsidan

Det är inte helt enkelt att blanda video och foto på hemsidan. Vanliga videoklipp spärras som regel av teleoperatörerna för mobila användare. Och framför allt får man aldrig starta ljudet automatiskt för besökarna. Gör man det kommer Google anse att man använder ”aggressiv” annonsering och helt radera din sajt för de som söker efter dig.

Det vanligaste sättet att visa video är genom att ladda upp filmen till sina kanal på Youtube och sedan bädda in den på sin webbplats. Då får besökaren alltid bra bandbredd. Nackdelen med denna metod är att man kan tvingas att manuellt göra skärmdump för bilden som ska visas som miniatyr, som utvald bild för exempelvis ett inlägg. Dessutom måste användaren själv starta den. Observera att den funktionen går än så länge att välja bort när man laddar upp videon till Youtube. Kan vara värt att göra så, att inte annonser för konkurrenter visas.

Ett sätt som jag tycker är trevligt är att använda videoklipp i en rotator, ett bildspel. Många av dessa stöder även video. Då blir det mycket mer levande.

När man skapar ett bildspel kan man som regel bestämma hur länge bilderna ska användas, exempelvis 5 sekunder. Då gör man videoklippen exakt så långa. Dessutom bör man se till att alla klipp och foton som visas har samma proportioner. Storleken bör exempelvis vara 1920 x 1080 pixlar, så att det ser snyggt ut på de flesta skärmar.

Titta till exempel på renbergsvattnetslantbruk.se, förutom min egen startsida. Där har jag använt min favoritrotator, Swift rotator. Den är extremt enkel att använda.