Video är den nya normen för instruktioner

Video är den nya normen för instruktioner
2018-06-04 Hans Skalin

Att producera instruktioner och manualer för papper är dyrt och mödosamt. För att det ska bli bra krävs ofta att en expert visar hur det ska gå till så att allt sker i rätt ordning och då ska alla steg dokumenteras. Vad kan vara bättre för det ändamålet än video?

Detta innebär att det är lättare och går snabbare att ta fram en instruktionsvideo än en pappersbaserad instruktion. Åtminstone borde det vara det. Vill man ända ha en pappersversion av instruktionen går det så mycket fortare att ta fram efter att videon är gjord och då finns ju redan bilder som illustrationer.

Dessutom tyder allt på att användarna föredrar video. Idag har alla mobilen snabbt tillgänglig, medan manualer, handen på hjärtat, lätt hamnar i runda arkivet samma dag man får det i sin hand.

Sökmotorvänligt

Video är överlägset när det gäller att visa hur något ska göras. Idag lägger de flesta upp sina filmer på Youtube och länkar in dem på olika ställen därifrån. Kombinationen Youtube och den egna hemsidan är som grädde på moset mycket bra ur sökmotoroptimerings-synpunkt.

Självklart gör jag i ordning en youtube-sida åt er om ni inte redan har det.

Jag gjorde denna första film för Norrlandsvagnar som ett förslag på hur en instruktionsvideo kan göras. Meningen är att det ska tas fram ett tiotal instruktioner på liknande sätt.

Nu ska denna delas upp i tre instruktioner, för att installera gastuber, gasolpannan och kylskåpet.

Gör det inte för krångligt

Mycket av arbetet består i att hitta formen för instruktionen. Det visades sig att fabriken var en mycket olämplig inspelningsplats för ljudet. För mycket bakgrundsbrus från ventilationsanläggning, arbetare som ropar till varandra eller tappar ett verktyg osv. Jag kunde emellertid använda de talade instruktionerna för att lägga in texterna. Istället för inspelat ljud blir det musik. En fördel med det är att det går väldigt fort att översätta till flera språk, då man inte behöver tala in olika ljudspår till filmerna.

Annars har jag försökt få till en norrländsk ”-no-nonsens” känsla i instruktionerna. Man kan ju göra det hur dyrt och avancerat som helst, t ex genom att använda sig av skådespelare för att visa. Det är upp till kunden.

Inte särskilt dyrt

Att producera en sådan här video tar cirka 1 timme att spela in och 1 – 2 dagar för redigeringsarbetet. Det ska göras ett intro och ett outro, vilket också kan göras i olika ambitionsnivåer. Vidare ska man hitta en lämplig bakgrundsmusik, ordna med övergångar mellan klippen och lite effekter.

Men är en första film gjord och man kan använda den som mall för fler filmer så går varje tillkommande film mycket snabbare att producera och därmed går även kostnaden ner per film.