Vad du kan göra när det blir allt svårare att nå kunder

Vad du kan göra när det blir allt svårare att nå kunder
2020-02-06 Hans Skalin

Personlig försäljning till nya kunder blir allt svårare. Idag har alla appar som Truecaller eller liknande i sin mobiltelefon och många säljare är redan svartlistade i dem. Till och med stora företag som Tele2 och Skandia har rödlistade nummer.

Om ditt nummer blir spamrapporterat kan du inte göra mycket åt det, mer än att byta nummer. Om dina nummer inte redan är rödlistade bör ni avhålla er från att ringa till nya möjliga kunder, så kallade cold calls.

Detta leder till en ökande betydelsen av att din hemsida är väl utformad. Dessutom är det viktigt att dina epostservrar är rätt konfigurerade. Om varken telefonsamtal eller e-post kommer fram blir det svårt att få nya kunder.

Att kontrollera hur bra din e-post fungerar kan bli rätt tekniskt med olika protokoll och krypteringstekniker för att åtgärda det, men det finns bra tjänster på Internet där du kan testa dina e-postmeddelanden.

Genom att skicka ett mail till en server får du ett besked på hur stor sannolikheten är att meddelandet hamnar i skräppost-mappen. Där får du en tydlig rapport som du kan skicka till dina tekniker eller e-postleverantör om det behövs.

Tänk på att:

  • undvika för mycket versaler och utropstecken i dina meddelanden
  • se till att motagarens namn finns i mottagar-adressen (undvik gruppnamn och liknande).
  • unvika nyckelord som “gratis”, “vinnare”, “bara för dig” etc.
  • unvika bilagor som kan innehålla skadlig kod vid första kontakten. Det är att föredra att säga det som ska sägas direkt i meddelandet, så ökar dessutom chansen att det blir läst.
  • Om texten är dåligt formulerad eller maskinöversatt kan det också leda till att spamfilter fångar ditt meddelande.
  • Använd din epostadress eller ditt riktiga namn i avsändarfältet. Det är mycket bättre än info@, eller bara företagsnamnet.

Mailtester är helt kostnadsfri och finns på www.mail-tester.com.

Slutligen kan det sägas att det är smart att ha en strategi för hur man skaffar nya kunder. Till exempel är det väldigt bra att arbeta med evenemang som seminarier och workshops, både egna och i samarbete med andra företag.