Vad du kan göra för att överleva i Coronatider

Vad du kan göra för att överleva i Coronatider
2020-05-11 Hans Skalin

Din digitala närvaro är viktigare nu än någonsin tidigare. De företag som varit framsynta nog att satsa på e-handel är glada idag, medan de som endast lever på fysiska butiker ofta befinner sig i fritt fall.

1. En butik på nätet

Många fysiska butiker och återförsäljarkedjor upptäcker nu att kunderna inte vill besöka dem och även en liten butik som bara arbetar lokalt tjänar på att komplettera med en butik på nätet.

Det är inte för sent att satsa nu. Mycket talar för att vi kommer att få leva med sociala restriktioner ett tag.

Att sätt upp en butik på nätet är inte särskilt dyrt. Det beror så klart på hur många produkter man har. Men standardprogramvaror inom Open Source, som Woocommerce och WordPress eller Magento är snabba att anpassa och bättre i de flesta avseenden än dyra licensierade programvaror.

2. Digital marknadsföring

Idag är sociala media viktiga plattformar för marknadsföring. Producera bra digitalt innehåll, gärna video, som säljer dina produkter. Du kan sedan betala en slant för att visa dina bästa och viktigaste inlägg utanför din stadiga följarskara.

3. Din elektroniska säljare

Personlig försäljning är viktigt för de flesta företag. En säljare kan berätta om och demonstrera dina produkter. Det är svårt att bräcka video för det ändamålet. Genom Youtube, din hemsida och sociala media når du som regel många gånger fler presumtiva kunder än en säljare hinner bearbeta på ett år. Och dessutom till en avsevärt lägre kostnad. Att lägga upp en video på Youtube, länka in på din hemsida och dela på sociala media är därtill  mycket bra ur sökmotorsynpunkt.

4. Chat och bildtelefoni på din hemsida

Eftersom den första kontakten som kunderna har med ditt företag vanligtvis är via din hemsida, är det klokt att integrera chat och videotelefoni. På denna sida har vi valt att ha länkar till Facebooksidan, Skype videotelefoni och chat, Facebook Messenger, Whatsapp och för den som besöker sidan med mobilen är en vanlig telefonlänk användbar. Men den länken syns bara för mobilanvändare.

5. Publicera din Coronapolicy

De flesta har redan vidtagit åtgärder för att göra kundernas besök säkrare. Restauranger har glesat ut borden eller reserverat vartannat bord för att bibehålla distans, butiker har gjort markeringar för var man ska stå i kassakön. Ofta har man vidtagit andra åtgärder för att göra tillvaron säkrare för kunderna, till exempel spritat saker som kunderna ofta rör, ställt ut handsprit till kunderna, försett personal med gummihandskar och munskydd osv. Berätta vad du har gjort med text och bild på din hemsida och dela det på sociala media. Det inger förtroende och visar på omtanke om kunden.