Så använder du Instagram i din marknadsföring

Så använder du Instagram i din marknadsföring
2018-01-23 Hans Skalin

Du måste inte ha ett superstarkt varumärke för att marknadsföra dig på Instagram. En pizzabutik kan få följare om de kan fixa lite fina bilder på dagens rätt. Detta skulle kunna vara ett bra Instagram för alla hjärtans dag.

Instagram är utvecklat för världens alla användare av mobiltelefoner, som tar bilder på allt möjligt. Och här finns alla nördsegment representerade. Själv tillhör jag fotoentusiastsegmentet, människor som vill visa sina finaste bilder och få beröm. Det finns minst lika många segment som det finns intressen.

Den som gillar snyggt lackade naglar kan till exempel i skrivande stund botanisera bland över 13 miljoner bilder som bär taggen Nails. Nästan 25 miljoner bilder är taggade med Nature, 7,6 miljoner med Car, 166 555 med Pottery, 25 700 med Homedecoration osv.

Instagram kan vara det globala skyltfönstret för dina produkter om du har en webbsajt där du kan sälja dem.

Det kan finnas två huvudsakliga metoder för att använda Instagram på nätet. Det ena är att bara visa dina bilder, välfotade, gärna märkta med en webbadress, logo eller namn och att tagga dem bra, så att många som följer relevanta bildströmmar ser dem. Den andra metoden är att skaffa en trogen skara följare.

Googlar du på fenomenet Instagram kommer du att hitta de som säger att det inte handlar om foto och att om du vill ha många följare så ska man helst vara kändis, men det är bara delvis sant.

Många som har jättemånga följare är i övrigt okända. De har bara varit skickliga på Instagram. Och du får inte många följare med taskigt tagna bilder. Konkurrensen är ganska stor, så oavsett vad du väljer att satsa på så gäller:

  • Bra intressant innehåll/motiv.
  • Välgjord bild eller bra foto.
  • Regelbundna uppdateringar

Om du marknadsför produkter är det klokt att visa dem i användning. Är det vinterkläder så visa dem i ett vinterlandskap, heminredningsartiklar visas med fördel i rätt sammanhang. Samma regler för foto gäller alltså på Instagram som för i övrig marknadsföring.