På Åkullsjöns hemsida kan alla logga in och bidra med innehåll

På Åkullsjöns hemsida kan alla logga in och bidra med innehåll
2018-07-30 Hans Skalin

Åkullsjön ville ha en ny hemsida och jag fick väldigt fria händer att göra vad jag ville. Byalaget var uppdragsgivare. Min tanke var att försöka få en levande hemsida där vem som helst kunde bidra med innehåll som blogginlägg, evenemang och fotoalbum. I nuläget sker detta direkt, utan att någon administratör behöver godkänna inläggen. De som producerar innehåll kan själva ändra/redigera sina bidrag eller ta bort dem.

Inloggning sker från själva hemsidan, så det behövs ingen särskild inloggningssida.

Det låter ju enkelt, men det kräver en del extra säkerhet. Förutom en brandvägg och säkerhetsprogramvara som förhindrar intrångsförsök och larmar om något händer så krävs extra spam-skydd. Jag ville ha en enkel variant utan besvärliga procedurer för användarna. Den syns inte, men verkar fungera mycket bra. Än så länge finns inget spam, vare sig i inlägg, gästboken eller kommentarer.

För att förenkla inloggning har jag även adderat inloggning med Facebook eller Google-konto. Om man har samma e-post för båda delarna så känner sajten igen användare och synkroniserar för den händelse användare loggar in med olika sociala media eller direkt på sajten. Självfallet kan alla användare redigera sina uppgifter, men det är mycket lite information som sparas.

Självfallet har sajten SSL (det gröna hänglåset, vilket idag krävs om nya webbläsare inte ska hindra användare från att gå till sajten och varna användare).

Akullsjon.se är klar för e-handel och det är snabbt och enkelt gjort att till exempel börja sälja fiskekort och liknande.

Evenemang har en funktion för bokning och även här kan en kostnad tas ut efter ett litet snabbt ingrepp.

Att göra en sådan här sajt utan innehåll tar cirka 1 dag. Sedan tillkommer normalt en överlämning med dokumentation samt visning/utbildning.