Ny hemsida åt Snidex

Ny hemsida åt Snidex
2018-06-04 Hans Skalin

Jag fick nyligen hedersuppdraget att göra om Snidex sajt. Skälet var inte att ändra utseendet. Design kan vara fel utan att det syns.

Det förefaller som om den som gjorde den ursprungliga designen för sajten inte var riktigt införstådd med webbdesign i allmänhet och design för CMS-system som WordPress i synnerhet. Dessa använder ett sidbeskrivningsspråk som heter CSS. Utan att trassla in sig allt för mycket i tekniken så bygger WordPress med flera CMS-system på mallar.

Mallar är dumma

Det som gjort dessa så populära är att det är enkelt för användare att addera och ändra information. Vill man ha en levande sajt där man kontinuerligt publicerar information, utan att kunna programmering eller sidbeskrivningsspråk som HTML, är WordPress eller Drupal perfekta.

Men mallarna de använder kan inte ibland vara svarta, ibland grå, ibland vita. Åtminstone inte så länge vi inte pratar om avancerad artificiell intelligens. Så för att förverkliga den tidigare designen hade någon använt sig av ett tillägg för WordPress som genererade HTML-kod med följden att det blev för svårt för icke HTML-kunnig personal att ändra och uppdatera innehållet. Och även om man är en fena på HTML så tar det väldigt lång tid.

En banal sak som ställer till det

Om du till exempel har en listning med personal, där varannan person ligger på en svart bakgrund, varannan på en vit, får du helt plötsligt två personer med samma bakgrund om du lägger till en nyanställd eller tar bort någon som slutat. Alltså måste man ändra alla bakgrunder manuellt på samtliga som listas efter ändringen.

Därför gjorde jag om sajten och nu används en sorts inlägg som heter Team. Man raderar teammedlemmar som slutat och adderar nya anställda med en knapptryckning. Som sig bör sköter WordPress och temat utseendet och hur det visas för webbesökarna.

Så när du besöker Snidex ser du bara smärre förändringar, men bakom kulisserna är det helt nytt.

Du kan kolla själv här: www.snidex.se