Google och Facebook skärper kraven för integration

Google och Facebook skärper kraven för integration
2018-09-26 Hans Skalin

Det blir allt jobbigare att integrera tjänsterna från nätjättarna med webbsajter. Facebook kräver nu att en ägare av en Facebook-sida skapar en nyckel för integration, om man till exempel vill visa de senaste posterna på sin hemsida. Det gäller givetvis även andra plattformar som Instagram och Google Plus.

De vanligaste tjänsten som integreras med hemsidor är Google Maps och Analytics. Tidigare kunde jag enkelt lägga till ett Analytics-konto och dela ut rättigheterna till en kund om vederbörande har ett Googlekonto. Idag vill Google ha lite mer koll. Till exempel har de infört Organisation som en enhet som äger Analytics-konto. Jag behöver därför skapa en Organisation som äger Analyticskontot för varje kund, som jag sedan delar ut ägarskapet till.

När det gäller Google Maps finns numer en gräns för hur många integrationer man får ha och jag har givetvis passerat min kvot. Dessutom har Google börjat ta betalt för integration. Än så länge bara för konton som har mer än 45 000 träffar per månad. Det är inte så många sajter som har den trafiken. Men om man börjar närma sig kan lösningen vara att inte ha kartan på startsidan så att kartan inte visas för alla besökare. Det kanske räcker med en länk: ”Här hittar du oss”?

Dessutom måste nu den som vill ha Google Maps på sin hemsida först registrera sig som användare/kund på Google med namn, adress och kreditkortsnummer. Sedan dela inloggningsinformation med den som ska infoga Google Maps på hemsidan. Det är nämligen lite för krångligt för de flesta att logga in, skapa API (koden för integration) och en nyckel och samt ange uppgifterna på hemsidan.

Det finns alternativ till Google Maps, men dessa har som regel liknande villkor om de ens är gratis, är inte lika bra samt krångligare att integrera på hemsidan. Så det finns i nuläget inget lämpligt alternativ som är bättre.