Att köra igång en webbshop är enklare och billigare än du tror!

Att köra igång en webbshop är enklare och billigare än du tror!
2018-09-27 Hans Skalin

Jag har ibland förvånats över att inte fler säljer sina produkter på nätet. De vanligaste argumenten till varför man inte gör något är:

  • Det är för mycket special. Vi säljer inga standardprodukter.
  • Nätet fungerar inte för oss. Vi säljer bara genom personlig försäljning och rekommendationer mun-till-mun.

Två självuppfyllande profetior.

Om du kan ställa frågor till kunden muntligen för att få fram rätt produktalternativ så kan du även göra det på nätet. Det finns färdiga tillägg för att skapa konfigurationer för försäljning av produkter. Det behöver i de flesta fall inte bli så avancerat. Till exempel kan man tvinga besökarna att välja mellan ett antal alternativ, varpå en färdig produkt visas med ett pris. Ett annat alternativ kan vara att man skapar ett antal färdiga konfigurationer som täcker upp merparten av kundernas behov. Det måste inte vara antingen eller – allt eller inget, som sälj via webbplatsen.

Om man har låg prioritet på sin webbsajt så är det heller inte konstigt om man inte får så mycket nya kunder från den. Finns det konkurrenter som är bättre på nätet så tar ju de hand om kunderna istället och du får nöja dig med dem du får en personlig kontakt med.

En annan vanlig missuppfattning är att det är dyrt att skapa en webbshop.

Alla sajterna jag gjort på senare tid är klara för e-handel. Jag presenterar alltid produkter i en e-handelsplattform, så att allt man behöver göra för att börja sälja är att ange lagersaldo och pris på produkterna. Sedan ska din betallösning sättas igång, om du inte nöjer det med fakturering. Dessutom måste man konfigurera upp fraktalternativ med tillhörande kostnader. Det är tämligen snabbt fixat.

Och det finns inget hinder för de som bara säljer via återförsäljare att sätta upp en shop där återförsäljarna kan beställa. Det som för vanliga besökare ser ut som en produktkatalog kan bli en webbshop med priser för inloggade användare. Genom att importera kundregistret till e-handelsplattformen och dela ut användarnamn och lösen till återförsäljarna ger man dem enkelt möjligheten att beställa dina produkter dygnet runt. Du spar tid på ordermottagning och ger dina kunder en service som många kommer att uppskatta. Hantering av olika rabattsatser och avtal är inte heller något hinder.

Flera språk, flera valutor? Inga problem. Jag har även skapat en sajt med äkta multicurrency.

Är du nyfiken på vad det skulle kunna kosta eller hur en webbshop skulle kunna fungera för dig? Kontakta mig för en förutsättningslös diskussion.