Jag gjorde denna lilla video, mest för att visa hur man kan använda video i sociala media. Det är många kort klipp som berättar en liten historia. Många kan nog uppleva att klippen i videon är väl korta, men syftet är att det hela tiden ska hända något och därmed minska risken för att mottagaren fortsätter och veva ner i flödet.
Längd och innehåll
Jag vill påstå att lämplig längd för den här typen av snabba budskap i sociala media normalt är mellan 60 och 120 sekunder. 2 minuter är till exempel gränsen i Instagram. Är videon längre klipper Instagram bort allt efter tvåminutersgränsen.
Hade jag haft en uppdragsgivare för denna video skulle jag haft med mer människor. Någon som åker bräda i backen, barn som leker i pudersnön osv. Skälet till att jag inte har det nu är att man måste lägga ner extra arbete på att skaffa modeller och sedan måste man ha skriftligt godkännande från modellerna om man tänker använda innehållet i kommersiellt syfte.
Bortsett från vissa plattformars tidsgränser så gäller dock bara en regel – att man inte ska slösa med betraktarens tid. Måste du använda mer tid än två minuter för din video så gör det.
Varning för ljud!
Ska videon användas i annonser eller på en hemsida är det viktigt att ljudet inte går igång per automatik. Google inför nu nämligen utlåsning av sajter som har ”aggressiva” annonser. Till dessa hör de som har ljud. Med utlåsning menar jag att man försvinner helt från Google. Råkar man ut för det måste man åtgärda det som är aggressivt och sedan manuellt ansöka hos Google om att få komma tillbaka.
Alltså – inget ljud får starta automatiskt när man går till en webbsida.
Att tänka på när du ska dela video i Sociala media
När man delar video har det stor betydelse att man får en bra förhandsvisningsbild. Helst ska den starta automatiskt i flödet på exempelvis LinkedIn och FaceBook.
Det kan vara frestande att lägga upp videon på YouTube och sedan dela till alla andra plattformar. Men gör man det blir det inte snyggt på exempelvis FaceBook. Det blir en länk och den som vill se videon öppnar en webbläsare med Youtube eller YouTube-appen för att se videon. Det resulterar ofrånkomligen i färre visningar. På FaceBook bör man lägga upp videon på ett ställe, till exempel på en FaceBooksida och sedan låta personer dela vidare från den sidan. Undvik att ladda upp samma video på flera ställen på en och samma plattform, eftersom det kan uppstå oklarheter om vem som äger videon och vilken som ska visas vid sökningar.
YouTube-länk funkar dock perfekt på LinkedIn och Google +. Videon visas direkt i flödet. På Twitter behöver man dock ladda upp en mp4 (full HD) för att det ska bli bra. Man får prova sig fram. Alla verktyg jag testat som finns för att samtidigt publicera på många olika plattformar är värdelösa om man inte skiter i hur det ser ut.
Normalt lägger man upp videon i bästa kvalitet, exempelvis 4K. Men man kan behöva en version i full HD och eventuellt även mindre varianter. På Instagram och vissa andra sociala media får man lätt problem om man försöker ladda upp en allt för tung video. Då är det bra att ha en mindre variant till hands.
Vad du bör använda video till
Vanligt foto är perfekt för mycket. Till exempel går budskapet fram blixtsnabbt. Men video har fördelar framför foto och text. Framför allt kan man förmedla känslor enklare. Man kan ju till exempel använda musik för att förstärka en känsla.
Ett annat viktigt område är instruktioner. Om man till exempel vill visa en produkts egenskap, att den är enkel att använda, så är video överlägset.
Ur sökmotorsynpunkt är kombinationen av ”Så gör du”-filmer på YouTube kombinerat med delning på hemsidan perfekt. Det kan vara det bästa du gjort i form av sökmotoroptimering. Kolla till exempel hur Byggmax har jobbat med det. Gå till Google och sök på ”Hur man bygger en altan” eller liknande, så får du se.